Ιστορία

Το 1950 στο χωριό Σαμαρίνα της Πίνδου ιδρύεται από τον Ιωάννη Καντώνια η πρώτη εταιρία, ως εργαστήρι οικοτεχνίας νημάτων για παραγωγή παραδοσιακής φλοκάτης. Ο Ιωάννης Καντώνιας με την σύζυγό του Γλυκερία Καντώνια (Σαμαριναίοι και οι δύο στην καταγωγή) αποκτούν 5 παιδιά. Τον Γιώργο (ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 20 χρονών),τον Αντώνη, τον Στέλιο, τον Ξενοφώντα και την Μαίρη. Ο πατέρας της οικογένειας δημιουργεί μια ισχυρή, για τα δεδομένα της περιοχής, οικοτεχνία επεξεργασίας μαλλιού και το 1955 η εταιρία μεταφέρεται στη Λάρισα και παίρνει την εταιρική μορφή της Ο.Ε. Τα αγόρια της οικογένειας δουλεύουν από μικρά παιδιά και μαθαίνουν να είναι εργατικοί και αφοσιωμένοι στο έργο του πατέρα τους. Διορατικός, ο ιδρυτής της Βιοκαρπέτ, προβλέπει τις δυνατότητες της φλοκάτης σαν εναλλακτικό είδος χαλιού. Έτσι, το 1963 ξεκινά την διερεύνηση αυτής της προοπτικής σε μαζική παραγωγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας και η επιτυχής εφαρμογή τους από πλευράς παραγωγής, σύντομα εκτοξεύουν την εταιρία στην κορυφή της αγοράς ως επικεφαλής του είδους. Πράγματι, η Βιοκαρπέτ είναι η πρώτη εταιρία που προχωρεί στη μαζική παραγωγή φλοκάτης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως η νεροτριβή στις πηγές της ορεινής Πίνδου, παραμένουν μέχρι και σήμερα αναλλοίωτες. Σήμερα, μετά από 60 χρόνια, το προϊόν αυτό συνεχίζει να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Το 1966 πεθαίνει ο Ιωάννης Καντώνιας, ο ιδρυτής της εταιρίας.
Το 1970 η εταιρία μετατρέπεται σε Ανώνυμο Εταιρία με την επωνυμία «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΑΠΗΤΩΝ» και πρόεδρος αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Αντώνης Καντώνιας. Το 1972 τα γραφεία και η παραγωγή μεταφέρονται στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 5ο χλμ. Λάρισας-Αθήνας στη πόλη της Λάρισας συνεχίζοντας την παραγωγή φλοκάτης, κιλιμιών και κουβερτών. Το 1973 αρχίζει η παραγωγή μάλλινων χαλιών. Η μικρή οικοτεχνία μεταμορφώνεται σε αυτό που σήμερα είναι η Βιοκαρπέτ, η μεγαλύτερη εταιρία χαλιών και φλοκάτης στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Τα προϊόντα της ταξιδεύουν καθημερινά σε όλη την υφήλιο και βραβεύονται για την ποιότητά τους.
Το 1981 φεύγει από την ζωή σε ηλικία 42 ετών από ανίατη ασθένεια ο Αντώνης Καντώνιας και πρόεδρος αναλαμβάνει ο αδερφός του Στέλιος. Συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, η νέα διοίκηση της Βιοκαρπέτ εξακολουθεί να ικανοποιεί τις ανάγκες και απαιτήσεις των πολυάριθμων πελατών της σε παγκόσμια κλίμακα. Απόδειξη, ότι μέχρι στιγμής έχουν απονεμηθεί στην εταιρία, δεκαπέντε διεθνή βραβεία στις μεγαλύτερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις.
Η περίοδος 1990-1993 χαρακτηρίζεται ως «χρυσή εποχή» για την εταιρία.
Σημαντικά γεγονότα και μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα το διάστημα αυτό.
Το 1990 η Βιοκαρπέτ καταφέρνει και εισάγεται στη Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά, καθώς η Βιοκαρπέτ βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, δημιουργεί την θυγατρική εταιρία Biojapan CO LTD. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι ένας από τους κύριους άξονες προώθησης των προϊόντων της Βιοκαρπέτ στην διεθνή αγορά με έδρα το Τόκιο. Η Biojapan ανοίγει το δρόμο στα προϊόντα της εταιρίας σε όλη την Ιαπωνική αγορά και τα πολυκαταστήματα της χώρας.
Τον Σεπτέμβριο του 1990 ιδρύεται από το τμήμα μηχανογράφησης της Βιοκαρπέτ με την ενθάρρυνση και την χρηματοδότηση της Διοίκησης η εταιρία Bidata, σημερινή Albio Data Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα πληροφορικής. Το κύριο χαρακτηριστικό της Albio Data είναι η δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, κάτι το οποίο της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Διατηρώντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της, η Διοίκηση του Ομίλου λαμβάνει τη στρατηγική απόφαση να στραφεί προς το κλάδο του αλουμινίου. Έτσι, το 1993 αποκτά πρόσβαση σε αυτή την κερδοφόρα αγορά, εξαγοράζοντας την βιομηχανία αλουμινίου Exalco Α.Ε. που βρίσκεται στο 8ο χλμ. Λάρισας-Θεσσαλονίκης. Σύντομα εξαγοράζει και την εταιρία αλουμινίου Ελμετάλ και επενδύει ένα μεγάλο κομμάτι στην ανάπτυξη των δύο εταιριών δημιουργώντας μία ολοκαίνουρια και υπερσύγχρονη μονάδα αλουμινίου μέσα στις κύριες εγκαταστάσεις της στο 5ο χλμ. Λάρισας-Αθήνας με σήμα το όνομα Exalco. Σήμερα η εταιρία Exalco αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής προφίλ αλουμινίου με δυνατότητα κάλυψης όλων των σύγχρονων κατασκευαστικών και αρχιτεκτονικών αναγκών. Χάρη στο ανεπτυγμένο δίκτυο πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η Εxalco κατέχει πρωταγωνιστική θέση στο τομέα του αλουμινίου.
Το 1997 η Βιοκαρπέτ δημιουργεί και αναπτύσσει δυναμικά με την μέθοδο δικαιόχρησης (franchising), μια σειρά καταστημάτων. Ο λόγος που συνέβαλε στην επιλογή αυτή είναι η ευρύτερη προβολή και προώθηση των προϊόντων με το σήμα της Βιοκαρπέτ. Σήμερα η Βιοκαρπέτ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο σε ανάπτυξη δικτύου με 45 καταστήματα, από τα οποία τα 35 λειτουργούν στον Ελλαδικό χώρο και τα υπόλοιπα 10 καταστήματα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, λειτουργούν καταστήματα στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Κύπρο, στη Πολωνία και στην Αλβανία.
Το Μάρτιο του 2000 ο Όμιλος Βιοκαρπέτ εξαγοράζει την εταιρία ΠΕΡΣΙΚΑ Α. Ε . ( νηματουργία- ταπητουργία)και αναλαμβάνει την αναδιοργάνωσή της. Σκοπός του Ομίλου είναι η διατήρηση και εξάπλωση των σημείων πώλησης της Πέρσικα .Σήμερα η γκάμα των προϊόντων της Πέρσικα απαρτίζεται από πολλές ποιότητες χαλιών σε μοντέρνα και κλασσικά σχέδια όπως επίσης και από μοναδικά χειροποίητα χαλιά.
Το 2001 δημιουργεί τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Ήδη τα εργοστάσια των θυγατρικών του Ομίλου, Exalco και Βιοκαρπέτ εργάζονται πλέον με ρεύμα και θερμότητα ιδιοπαραγωγής.
Από το 2001 έως το 2005 ο Όμιλος κάνει σημαντικές επενδύσεις και επεκτείνεται στα Βαλκάνια, ιδρύοντας στη Βουλγαρία τις θυγατρικές εταιρίες Exalco Bulgaria και Biokarpet Bulgaria το 2001 και το 2004 αντίστοιχα. Συνεχίζοντας την εξάπλωσή του, ιδρύει το 2002 την Exalco Romania και το 2005 την Biokarpet Romania, θυγατρικές εταιρίες με έδρα το Βουκουρέστι.
Το 2006 ιδρύεται μια νέα εταιρία, η Biokarpet Home, η οποία διαθέτει προϊόντα, όπως λευκά είδη, πετσέτες, μπουρνούζια, παπλώματα, κουρτίνες, υφάσματα επιπλώσεων και ταπετσαρίες.
Το 2010 στις 23 Ιουλίου φεύγει από την ζωή από αιφνίδιο θάνατο, ο πρόεδρος του Ομίλου Στέλιος Καντώνιας σε ηλικία 68 ετών. Ο πρόεδρος Στέλιος Καντώνιας πραγματοποίησε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, με πολλές χορηγίες και δωρεές σε Ιδρύματα, εκκλησίες, Ιερές Μονές και Δημόσιους φορείς, όπως η δωρεά του παιδικού σταθμού που βρίσκεται στη Λάρισα, στη μνήμη του αδερφού του Αντώνη. Γνωστός και ως «πρωταθλητής πρόεδρος», αφού επί προεδρίας του κατέκτησε η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου ΑΕΛ το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1988.
Το Δ.Σ. ανασυγκροτείται και ορίζει ως νέο πρόεδρο, τον γιο του εκλιπόντος, Γιάννη Καντώνια. Έτσι από τις 7/9/2010 ο Γιάννης Καντώνιας αναλαμβάνει τα προεδρικά καθήκοντα και συνεχίζει με την υπόλοιπη Διοίκηση το έργο του πατέρα του.